FAQs sobre Verifactu i la Factura Electrònica obligatòria

FAQs sobre Verifactu i la Factura Electrònica obligatòria

Ens hem proposat resoldre les preguntes més freqüents sobre Verifactu, el nou model de facturació verificable impulsat per l'Agència Tributària, i la seva relació amb la implementació obligatòria de la factura electrònica que promou la Llei Crea i Creix. Comencem?

Amb l'entrada en vigor d'algunes noves normatives a Espanya, la factura electrònica s'està convertint en la principal impulsora de la transformació digital de les empreses. Aquestes mesures no sols busquen reforçar la lluita contra el frau, sinó també millorar la transparència, traçabilitat i eficiència en els processos comptables empresarials. No obstant això, encara que tots tenim clar quela factura electrònica és la gran protagonista, existeix certa confusió entre quins són les implicacions de la Llei Crea i Creix i les de Verifactu.

En aquest article, ens hem proposat resoldre les preguntes més freqüents sobre Verifactu, el nou model de facturació verificable impulsat per l'Agència Tributària, i la seva relació amb la implementació obligatòria de la factura electrònica que promou la Llei Crea i Creix. Comencem?

1. Què és Verifactu?
Verifactu és un sistema d'emissió de factures verificable, impulsat per la Llei Antifrau 11/2021 i detallat en el Reial decret 1007/2023. Permet enviar automàticament els registres de facturació a la AEAT en emetre factures, assegurant la seva traçabilitat i inalterabilitat mitjançant hashes, signa electrònica i codi QR.

2. És Verifactu obligatori?
Avui dia, els usuaris de Sistemes Informàtics de Facturació (SIF), poden triar si enviar les dades de facturació a la AEAT mitjançant Verifactu o si conserven els seus registres internament i, en cas de ser requerits, els envien a l'Agència tributària. Pel que respecta als proveïdors de programari, a partir del 29 de juliol de 2025, només podran oferir als seus clients programes de facturació compatibles amb Verifactu. No obstant això, el Reial decret 1007/2023 estableix que l'adopció de les mesures que proposa Verifactu per als usuaris serà progressivament obligatòria.

Els terminis previstos són els següents:
  • A partir de l'1 de gener de 2026: Verifactu serà obligatori per a empreses i professionals que estiguin obligats a emetre factures.
  • A partir de l'1 de juliol de 2026: l'obligatorietat s'estendrà també a autònoms.

3. Què implica adherir-se a Verifactu?

En optar per Verifactu, les empreses i professionals deuran:
  • Usar un programari de facturació certificat (un SIF), que compleixi amb els requisits establerts en la normativa.
  • Enviar automàticament els registres de facturació a la AEAT.
Què passa si una empresa decideix no adherir-se a Verifactu?
Tot i que el seu SIF haurà d'estar certificat i tenir la capacitat de connexió amb la AEAT, serà la mateixa empresa qui decideixi si les dades de facturació són enviats a la AEAT o no. El que sí que haurà de tenir en compte és que aquesta informació haurà d'estar disponible en cas de ser requerida per la AEAT.

5. Quina és la diferència entre Verifactu i facturació electrònica tradicional?
La facturació electrònica consisteix simplement a crear i emmagatzemar les factures en format electrònic. El sistema Verifactu afegeix alguns aspectes clau:
• Enviament automàtic i segur dels registres comptables a la AEAT.
• Integritat i inalterabilitat de les factures garantides amb signatures i hash.
• Validació en temps real de les dades contingudes en les factures i accés via AEAT.

La normativa que fa referència a la Factura Electrònica és la Llei Crea i Creix, impulsada pel Ministeri d'Economia, i introdueix l'obligatorietat d'ús de la Factura Electrònica en les transaccions entre empreses i professionals. Aquesta normativa es troba pausada, a l'espera de l'aprovació del seu reglament tècnic definitiu.

6. A qui afecta Verifactu?
• Empreses i professionals que emeten factures, excepte els qui usen SII (Subministrament Immediat d'Informació).
• No residents amb establiment permanent a Espanya.
• Desenvolupadors i proveïdors de programari de facturació.
• Al País Basc i Navarra, només s'aplica a contribuents de territori comú.

7. Quins requisits tècnics han de complir els Sistemes Informàtics de Facturació?

La normativa Verifactu contempla 5 aspectes perquè els SIF obtinguin la certificació:
• Integritat, conservació, traçabilitat, llegibilitat i inalterabilitat dels registres comptables.
• Generació de registres de facturació amb hashes i signatura electrònica.
• Inclusió de QR en les factures.
• Transmissió automàtica i contínua a la AEAT.

8. Quines modalitats existeixen?
Encara que la manera Verifactu és el que està centrant tot el debat i el favorit de la AEAT, existeix la manera No Verifactu, que compta amb algunes variacions.
• Manera Verifactu: enviament dels registres a la AEAT en temps real, major simplicitat tècnica, visibilitat al client, menys inspeccions.
• Manera no-Verifactu: no hi ha enviament automàtic dels registres comptables, però es requereixen més mesures de seguretat interna, registre d'esdeveniments i accessibilitat. A més, al no #enviar els registres comptables, és obligatori conservar-los per un temps mínim de 4 anys.

9. Quins són els principals beneficis de Verifactu?
Verifactu ofereix múltiples avantatges per a empreses, autònoms i assessories que busquin #adaptar a la nova normativa de facturació. En primer lloc, garanteix el compliment legal, la qual cosa reforça la confiança enfront de clients, administracions i entitats financeres. A més, permet automatitzar processos comptables en eliminar la necessitat de transcriure dades manualment, la qual cosa estalvia temps i redueix errors. També contribueix a disminuir la paperassa i el risc d'inspeccions fiscals, ja que els registres s'envien directament a l'Agència Tributària. Finalment, facilita una millor integració amb eines fiscals i comptables.

T'has quedat amb alguna pregunta sobre Verifactu sense resposta? Vols saber què demanar al teu ERP per a assegurar-te que compleix amb la normativa? O vols saber més coses sobre Crea i Creix i com afectarà la teva empresa? No dubtis a contactar-nos i t'explicarem tot el que vols saber.